posekaná louka tábořiště

Sekání táborové louky 2020

Hodně starších členů či vedoucích sice na běžných oddílových akcích nepotkáte, ale to neznamená, že by na oddíl úplně zapomněli. Mimo jiné je mnoho z nich aktivních při technických činnostech, např. při údržbě našeho tábořiště u Žižkova Pole.

Každoroční tradiční akcí je „sekačka“, kde se především bývalí (ale někdy i současní) členové sejdou, aby především (jak je zjevné z názvu akce) posekali na louce trávu. Bez tohoto víkendu na jaře (letos proběhl 29. – 30. května) by v létě nebylo kde postavit stany – tráva by vyrostla třeba i metr do výšky a louka by také začala zarůstat náletovými dřevinami. Kromě sekání je trávu potřeba i shrabat a odvozit, ale také louku trochu srovnávat, především zlikvidovat krtince, či naopak zavozit rozrytá místa od divočáků. Nedílnou součástí sekačky je také vyčištění studánky a odběr vody z ní, který se hned v pondělí dává na rozbor do brněnských vodáren, abychom se ujistili, zda je voda pitná (ano, letos už to víme, je!).

A když se pracantů sejde více, vymýšlejí se i další pracovní úkoly. Letos jsme nakoupili a dovezli nové krajinky, které najdou využití při rozličných stavebních úpravách a opravách. Několik jsme jich rovnou využili také na opravu táborových mostků, jejichž stará prkna už nám nepřipadala úplně bezpečná. No a nesmíme také zapomenout, že k sekačce patří i oddechové činnosti – popovídání si s kamarády, večerní posezení u táboráku a zavzpomínání na staré časy…