Pololetky 2020, aneb 14°C v lednu

Letošní pololetky jsme strávili na skautské základně u vesnice Pozďatín kousek od Náměště nad Oslavou. Program začal hned alternativním příjezdem.

Vážíte si svého zdraví? Co kdybyste ztratili zrak? Co pro vás znamená důvěra a zodpovědnost? Ve hře Nedotknutlení se účastníci se rozdělili do dvojic dítě-vedoucí a pomocí obálek s úkoly se postupně dostávali na základnu. Vedoucí měl však zavázané oči a odpovědnost za jeho bezpečí tedy nesl mladší člen, který zároveň četl úkoly a popisoval nevidomému situaci kolem něj. Nejprve si oba zapsali své pocity a dojmy z velkoměsta Brna a pak se vydali na vlak, ve kterém se naštěstí všechny dvojice potkaly. Po obtížném výstupu z vlaku přišel další úkol – orientace v přírodě. Po vysledování trasy a vyluštění šifer (včetně Braillova písma a tangramu) se nakonec všichni ocitli na základně a pochutnali si na skvělých palačinkách. Druhý den při reflexi všichni tento zážítek zhodnotili pozitivně, pro děti to byla především zkouška sečtělosti a sebevědomí, vedoucím hra přinesla vděčnost za jejich zdraví. Burákův nejsilnější zážitek byla návštěva supermarketu, kde si musel po shození regálu sundat na chvíli pásku z očí a najednou začal mnohem více vnímat pohledy ostatních lidí na něj, o které se předtím vůbec nestaral.

Páteční večer kromě kytarování a hraní deskovek proběhla jedna velmi důležitá oddílová aktivita: Matějův skautský slib. Na motiv Společenstva prstenu jsme prošli krátkou trasu se svíčkami, které jsme pak položili do kruhu u krásného jezera nasvíceného měsícem, kde Matěj posléze úspěšně složil slib do ruky vedoucího.

V sobotu začly roverské bloky: velké hry přípravované a uváděné rovery. Dopoledne jsme se v režii Matěje ocitli na americké burze na Wall Street a hodinu sledovali akcie reprezentované barevnými lístečky v terénu. Za několik dalších hodin jsme mohli děkovat Robinovi, který nám připravil skvělý oběd (kuře na kari s těstovinami) a pak program Marshmallow Challenge, kde nás jako mišelinský kuchař vyzval, abychom postavili co nejvyšší stavbu ze špaget, pásky a provázku, která na svém vrcholku udrží máršmeloun. Po svačině jsme zkoušeli krátké aktivity na komunikaci a týmovou spolupráci, z nichž ta největší byla připravena Míšou, který bohužel na pololetkách nemohl být. Jejím úkolem bylo seřadit z fotek příběh, který se odehrával částečně v Minecraftu, částečně ve skutečnosti.

Další kulinářský skvost nás čekal večer – bramboráky s uzeninou a zelím. Pak jsme hráli, kytarovali, konverzovali, … ale pak všichni skauti, vlčata i roveři uvízli v Escape Roomu, odkud se museli prošifrovat ven, aby zachránili jaderného fyzika Udo Tellera. Po získání informací v deštivém prostředí kolem základny se nakonec někteří úspěšně proplížili kolem zločinecké organizace Škorpion. Skauti a vlčata byli však pochytáni, po čemž je čekal výslech, díky kterému se pak stali členy nové špionské organizace U.N.C.L.E. Pro rovery hra pokračovala dalším náročným týmovým úkolem deaktivace bomby, při čemž však byli také polapeni a museli se rozhodnut mezi výbuchem bomby a životem blízkého.

V neděli jsme se prospali do 8:30, nasnídali se a zahráli další velkou běhací hru v podání Kuby – terénní pexeso, aneb soutěž o skladníka roku. Po lese byly rozmístěny ponožky s různými předměty, které tvořily dvojice, a cílem hry bylo tyto dvojice po hmatu hledat.

Po celou dobu víkendovky jsme se mezi vedoucími navzájem obohacovali – učili jsme se o vedení reflexe a uvádění programů. Každý z roverů měl možnost popřemýlšet společně s jedním vedoucím o přípravě a uvedení své velké hry.

Pak už jen oddílový pokřik v přátelském kruhu v lese u základny, cesta na vlak a pololetek byl konec. Díky všem, kdo se zúčastnili.